Dilatationsstav

30.11.2015 kl. 11:47

Förra torsdagen hade jag träff med min fysiolog. Besöket kändes bra, hen är både sympatisk och empatisk och talar tillräckligt bra svenska för att jag skall kunna slappna av. 

På bilderna visar jag upp mina nya dilatationsstavar. Förr hade jag bara ett urinrör som var både för kort och hade för liten omkrets. Den nya är smidigare att använda, känns skönare och kommer i två storlekar. Jag skall i början använda den mindre staven och kan sedan efter några veckor skruva på den större. 

Staven är till för att mjuka upp bäckenbottens muskulaturen och slidmynningen. Båda är strama på grund av vaginismen och vestibuliten. Staven skall föras runt slidmynningen i mjuka rörelser och om det inte känns obehagligt så kan den föras så långt in som den kommer så att även slidväggarna får ökad blodcirkulation. Denna övning är lite knepig att göra själv trots handskaftet så om möjligt är det bra att ta hjälp av sin partner. Ligg på rygg och för knäna mot magen och försök att slappna av. Rörelserna görs i en minut två gånger om dagen och i minst 6 veckors tid, sedan kan övningarna gradvis minskas i antal. 

I kombination med Triptyl har dessa övningar varit framgångsrika. Högra halvan av bäckenet och slidmynningen är redan betydligt mjukare och mindre smärtsamma!

Jag fick min stav gratis från centralsjukhuset och får behålla den om jag finner den användar efter två månader. Tveka inte att kontakta en gynekolog om du känner att du kunde ha nytta av en dilatationsstav.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 

Amanda, smygkonstnär

instagram.com/hellingamanda

Senaste kommentarer

14.02, 14:57Vilja av THERESA
14.02, 14:56Sorgen av THERESA
14.02, 14:55Nytt livsskede, ny blogg av THERESA
14.02, 14:51helandet av THERESA