Vulvodyni

16.01.2016 kl. 20:23

Jag tänkte dela med mig med lite information om Vulvodyni. Informationen har jag främst tagit från ett kompendie jag fick av min gynekolog och annat jag minns hen sagt men jag blandar även in mina egna erfarenheter som inte kompendiet tog upp. För att skilja på officiell information kursiverar jag mina egna upplevelser som går utöver kompendiet. 

Vulvodyni benämns även som vestibulodyni, essentiell vulvodyni och cyklisk vulvovaginit. Vulvodyni är ett smärttillstånd i underlivet som 15% av kvinnorna/personerna i finland har eller har haft. Svår smärta som bränner och som ömmar med eller utan beröring kännetecknar vulvodyni. 

Andra symptom

Brännande 

Ömhet 

Sveda 

Råhet

Smärtsamma samlag (dyspareuni) 

Dunkande 

Klåda

 

Vulvodyni/vestibulit kan faställas genom att röra med en tops på de fyra smärtpunkterna som finns på de inre blygdläpparna. Om de inre blygdläpparna vore en klocka skulle punkterna hittas då visarna pekar på kl 2, 4, 8, och 10. Vid vulvodyni skall en lätt beröring med topsen på en eller flera punkter bränna olidligt. 

Någon klar orsak till vulvodyni har inte framkommit men samband mellan tidigare vaginala infektioner, hormonella förändringar, irritation kring vulvaregionen och efter sexuella övergrepp har dock dokumenterats. Jag är övertygad om att psyket spelar en stor roll här. Jag tror redan en jästinfektion kan göra att kvinnan/personen stressar sitt underliv via medvetandet och därmed ändrar nervimpulserna kring vaginan. 

Vulvodyni orsakar smärta såväl fysiskt som psykiskt. Samlag kan vara uteslutet och problem med att använda underbyxor, sitta på stolar och gynekologskia undersökningar är vanligt. Eftersom smärtorna begränsar vardagen och sexlivet är det vanligt att personer med vulvodyni bli deprimerade. Det är viktigt att få hjälp av en bra gynekolog som kan åtgärda smärtan med hjälp av olika behandlingar. Det kan även vara skäl att ta hjälp av en sexualterapeut och/eller psykolog. Personligen tycker jag att det nästan är givet att ta hjälp av en psykolog eller åtminstone begära om anti-depressiva medel för att lugna psyket. Ett lugnare sinne har förbättrat mina smärtor oerhört!

Gynekologiska ingrepp som kan förbättra vulvodynin

Kortison injektion på smärtpunkterna (som getingsting x10)

Vestibulektomi (operation var de förstörda hudcellerna byts ut, detta är oftast sista utvägen)

Andra gynekologiska medel som kan förbättra vulvodynin

Bedövningsmedlen Xylocain, Lidocain och Emla (De kan strykas på de inte blygdläpparna innan samlag, vilket borde leda till avslappning såväl fysiskt som psykiskt. Detta fungerade inte för mig eftersom jag hade så mycket smärta utöver samlagssmärtorna. )

Dilatering (med hjälp av en dilatationsstav ordinerad av en gynekolog skall smärtpunkterna stimuleras och töjas ut dagligen. Stavens smörjs in i glidmedel och skall långsamt i gungande rörelser rotera runt de inre blygdläpparna i 60 sekunder. Jag är ännu osäker hur mycket detta hjälpt men min gynekolog hävdar att de inte blygdläpparna och muskulaturen runtomkring blivit mer avslappnade vilket borde leda till mindre smärtor.)

Knipövningar (Med knipövningarna kom mitt första framsteg. De strålande ljumsksmärtorna som kommit i samband med vulvodynin(och vaginismen/vestibuliten) avtog något då jag under några månaders tid varje kväll innan läggdags liggandes på rygg knep ihop 10 sekunder, slappnade av 10 sekunder och upprepade proceduren 10 gånger)

Hemmaknep som kan förbättra/underlätta vulvodynin

Tvätta underlivet med svalt vatten max två gånger om dagen

Raka inte underlivet (håren gör att luften roterar bättre och att ingen tillägs irritation tillkommer)

Olja eller smörj in underlivets slemhinnor

Undvik trosskydd

Använd lösa bomullsunderbyxor

Var utan underbyxor så ofta som möjligt 

Sov utan underbyxor

Använd inte spända byxor eller strumpbyxor

Använd naturmaterial

Tvätta kläderna i parfymfritt tvättmedel

Drick ca 1,5l vatten om dagen

Drick osötad tranbärssaft

Gör avslappnigsövningar

Torka inte underlivet med papper utan använd en mjuk handduk, stryk inte utan dutta lätt

Använd inte tampong, tygbindor är att föredra

Ha samlag endast om upphetsad

och det sista men definitivt en av de viktigaste tipsen: tala med din partner om du har en sådan. Be hen att hjälpa dig med övningar, be hen att läsa om allt hen kommer över i ämnet och be hen att komma med på läkarbesöken. Det betyder mycket för dig. 

Lycka till med förfriskningen!

 

 

 

 

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Vad jättebra och modigt av dig att ta upp det här ämnet! Själv lider jag inte av motsvarande, men det är alltid bra med kunskap. Jag har följt din blogg en tid och gillar ditt sätt att skriva.
I slutet står det att man ska dricka 1,5dl vatten per dag. Det ska kanske vara liter?
Anna La17.01.16 kl. 11:22
Tusen tack för feedbacken och vad glad jag blir! Och jo, det skall såklart vara en liter och inte dl, borde inte skriva inlägg så sent :)
17.01.16 12:33
Hej! Hur mår du idag? Har du blivit bättre? Hur länge har du haft vulvodyni? Jag har haft det i omkring 17 år...
Vulvodynia04.06.17 kl. 23:41

 

Amanda, smygkonstnär

instagram.com/hellingamanda

Senaste kommentarer

14.02, 14:57Vilja av THERESA
14.02, 14:56Sorgen av THERESA
14.02, 14:55Nytt livsskede, ny blogg av THERESA
14.02, 14:51helandet av THERESA