Black feminism

Publicerad 01.05.2016 kl. 18:38

Inspirerad av trailern till Beyoncés nya album Lemonade beslöt jag att ägna dagen till att utvidga min vita verklighet. Tedtalks är ett ypperligt forum för att få höra svarta röster och idag har jag kollat igenom alla tal listade nedanför. Jag är väldigt glad över att mitt slösurfande resulterade i detta och jag känner verkligen att jag borde använda flera söndagar till att lyssna på vad svarta människor berättar åt mig. Alla tal är dessutom feministiska vilket är väldigt bra för att inte endast ha vita feministiska förebilder! Har ni andra bra artiklar, videor eller böcker får ni super gärna tipsa! Jag känner att jag verkligen måste uppdatera mina tankebanor med ny information. 

 

 

Listan börjar med den alltid lika  b r i l j a n t a  Chimamanda. Hon är fantastisk på alla sätt och vis. Detta tal var inget undantag. Lyssna och insup! (Skall även försöka få tag på någon bok av Chinua Achebe and Camara Laye som Chimamanda nämner i sitt tal)

 

1. The danger of a single story 

2. My mother's strange definition of empowerment
Khadija Gbla är SUPERB!!!!!!! Så tragikomisk och fantastisk på scenen.

3. Unlock the intelligence, passion and greatness of girls
Leymah Gbowee håller ett fruktansvärt rörande tal som fick ögonen att tåras.

4. How young africans found a voice on twitter#
Siyanda Mohutsiwa är innerlig och otroligt empatisk. 

5. A girl who demanded school
Kakenya Ntaiya håller, precis som alla ovannämnda, ett viktigt tal. 

6. How I turned a deadly plant into a thriving business
Achenyo Idachaba påminner om oss alla möjligheter vi är omringade av. 

7. An invitation to men who want a better world for women
Feminism med Elizabeth Nyamayaro. 

8. A visual history of inequality in industrial America
LaToya Ruby Frazier, intressanta bilder som jag vill veta mer om!

9. Color blind or color brave?
Mellody Hobson är effektiv och pedagogisk om rasism.

10. How to overcome our biases? Walk boldly toward them
Vernā Myers är super. Energisk och rolig. (dock undrar jag varför hon bara talar om män? Är denna feministisk?)

 

 

För musik: lyssna till Somi - Ginger me slowly

Hoppas att länkarna fungerar.

Ps1. Jag vill så se Lemonade!!

Ps2. På tal om vit verklighet såg jag även en fin serie om de unga romernas vardag i sverige som finns på yle aarenan! 

Ps3. Jag fyller på listan hela tiden med mer material.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
TACK för den här listan. Nu vet jag precis vad jag ska ägna mig åt dagar då jag inte riktigt orkar kliva upp ur sängen.
Sandra02.05.16 kl. 08:59
Super roligt att höra! Och jag tycker så om din blogg!
28.05.16 21:48
alltså så bra grej att samla allt i en lista, tack! ska också spara för att ha att kolla på :)
koltrast11.05.16 kl. 21:37
tack, vad härligt!
28.05.16 21:48

 

Amanda, smygkonstnär

instagram.com/hellingamanda

Senaste kommentarer

14.02, 14:57Vilja av THERESA
14.02, 14:56Sorgen av THERESA
14.02, 14:55Nytt livsskede, ny blogg av THERESA
14.02, 14:51helandet av THERESA