Höggravid med vulvodyni och vestibulit del 1

29.09.2017 kl. 10:47

 

Detta inlägg är för alla er som lider av vulovdyni och/eller vestibulit och för er som lider av det men som inte ännu vet om det.

 

För ungefär sju veckor sedan började mina vulvodyni - och vestibulitsmärtor vara så olidliga att jag började oroa mig för förlossningen. Hur reagerar psykosomatiska underlivssjukodmar i en förlossning? Finns det något jag kan/skall förbereda mig på? Är det viktigt att vårdpersonalen känner till mina besvär vid förlossningen så att de kan ta dem i beakttande? 

Med dessa frågor i huvudet besökte jag Kvinnoklinikens rädslopoliklinik. Första besöket var som bekant katastrofalt - jag blev bemött med total tafatthet och okunskap och gick därifrån ångestfylld och med mer frågor än när jag kom. Jag insåg att jag var tvungen att ta tag i saken själv. Som alltid. 

Jag bad kommunens rådgivning remittera mig till smärtkliniken eftersom jag luskat ut att det där fanns någon med vulvodyni-expertis. Rådgivningen ville inte gå med på detta utan hänvisade mig till Kvinnoklinikens mödrapoliklinik med förklaringen att jag som gravid skall skötas där. Avsaknaden av total logik i detta drev mig till att boka en tid till en expert (Päivi Tommola) på privatmottagningen Femeda. Jag hann dock innan besöket till Tommola fara på ett läkarbesök till Kvinnoklinikens mödrapoli var de föga förvånande var handfallna. Denna gång lovade läkaren ändå konsultera någon annan men ringde mig några dagar senare med tipset om en salva som "eventuellt, kanske kunde hjälpa litet mot svedan i underlivet".. jag var ändå tacksam för att de gjort sitt bästa. 

Jag hade det andra och sista besöket på Kvinnoklinikens rädslopoliklinik och fick denna gång en mer kompetent rådgivning. Vi kom överens om att epiduralen vore den lämpligaste smärtlindringen under förlossningen i mitt fall. Injicerad lågt ner i ryggen bedövar den hela underlivet, går att sätta in tidigt, verkar i ett par timmar och kan användas flera gånger under förlossningen. Epiduralen borde ta bort smärtan vid undersökningar men antalet undersökningar skulle också hållas till minimum så att inte underlivet behöver ansträngas/irriteras i onödan. Vi bestämde också att jag skall ta med mig ett förlossningsbrev var det står att jag har vulvodyni och vestibulit, att jag önskar epidural, att jag undersöks med försiktighet och ömhet, att jag vill att man högt säger vad man gör och varför. Jag fick även veta att de redan när jag ringer in kommer att öppna mina uppgifter och hänvisa mig till bäst lämpad personal (t.ex. någon som kan svenska). Vårt samtal lugnade mig avsevärt och med Tommolas besök framför mig kände jag mycket ångest avdunsta.

Innan besöket till Tommola var jag nervös. Jag var rädd för att hon skulle vara otrevlig och inte ta mig på allvar. I väntrummet kände jag mig dock lugn eftersom hon var rejält sen (ca 25min) vilket jag tog som ett gott tecken- en läkare som tar sig tid med sina patienter är bättre än en som snabbt skyfflar en vidare. Intuitionen var rätt, hon var lysande. Jag fick service på mitt modersmål och behandlades med största allvar och ömhet. Vi samtalade, hon undersökte mig och sedan gick vi igenom mina alternativ som tyvärr är få.

En effektiv smärtlindring är utesluten så här sent in i graviditeten (v.35) eftersom nervmedicin kan skada fostret.

Kvar blir endast fysioterapi som i bästa fall hjälper till att öppna upp krampklustret i mitt bäckenbotten och som i värsta fall inte hjälper ett jota. Tommola var dock positivt inställd till fysioterapin och bokade in mig till deras fysioterapeut Anu Parantainen. Besöket till henne har jag 2.10. 

Tommola försäkrade mig dock om att det finns massor vi kan och bör göra så fort jag förlöst. Lämplig medicinering och andra metoder för att minska smärtorna och öka livskvalitén. Sedan påminde hon mig om att psykosomatiska underlivssjukdomar många gånger försvinner redan under graviditeten och med stor sannolikhet efter förlossningen. Jag håller tummarna med andra ord. 

Det var oerhört skönt att tala med någon som vet precis vad mina sjukdomar innebär och fastän ingen lättnad fanns att få på silverfat är jag enormt tacksam för hennes kunskap. Hon konstaterade dessutom att jag just nu inte har vaginism vilket förstås är fantastiskt - en sak mindre att tänka på! Hon skrev även under att epiduralen är ett bra alternativ och skrev en rejäl journal som hon dessutom skrev ut flera kopior av så att jag kan ta med dem vid andra läkarbesök (detta borde jag alltid begära!).

Jag har inga förhoppningar att fysioterapin skall komma med underverk inför min resterande tid som gravid men jag tror det är väldigt viktigt att få mitt tillstånd kartlagt och få råd och anvisningar för hur jag skall gå tillväga efter förlossningen. Sedan kan det faktiskt hända att Parantainen har en åsikt om förlossningssättet och om det är för eller emot vaginalförlossning återstår att se. 

Denna onsdagen hade jag läkargranskning på Kvinnoklinikens mödrapoliklinik. Jag var ångestfylld, bussresan från Sibbo hade varit oerhört ansträngande, och hade därför gråten i halsen redan i väntrummet. När jag sedan kallades in och jag insåg att det igen var en ny finskspråkigläkare och att jag igen var tvungen att förklara allt från början brast det och jag började storgråta. De försäkrade mig om att det var okej och att jag skulle gråta ut. På frågan varför jag grät svarade jag att jag inte orkar längre. Jag grät lite till och läkaren undrade sedan vad jag behöver och vad jag önskar. Överraskad svarade jag först att jag inte visste men med lite lirkande från deras sida våga jag sedan önska följande:

Att inte låta min graviditet gå över tiden

Att få epidural

Att få sätta igång min förlossning tidigare

Skamfylld över mina önskemål vågade jag knappt se dem i ögonen men läkaren tittade lugnt på mig och sa att allt jag önskar går att ordna. Och jag kunde ha gråtit av lättnad. 

Jag blev undersökt- allt okej och så fick jag en ny tid till den 16.10 (en dryg vecka innan beräknat, man måste vara i v.39 så att barnets lungor är fullt utvecklade) och då skall en läkare avgöra om det går med vaginalförlossning* eller om det bör bli kejsarsnitt och sedan antar jag att jag får en bokad tid till förlossning (!!!!!).

Jag är så så lättad. Nu skall jag pressa min kropp i ett par veckor till och sedan, äntligen ÄNTLIGEN är denna brutala graviditet över och jag kan fokusera på det nya livet och vårt barn.  

*Vaginalförlossning är rekommenderad till alla med vulvodyni och vestibulit eftersom förlossningen kan driva ut de förstörda cellerna och ersätta dem med nya och friska! 

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Jaa! Vad härligt. Så fint att höra att vilka givande möten du har haft med läkare och jag blev så särskilt glad då jag nådde slutet av det här inlägget. Goda nyheter! Kram!
linnea p.29.09.17 kl. 18:21
Ja, jag är så oerhört tacksam och lättad för att de ordnade det åt mig till slut! Att alla evinnerliga vårdbesök inte varit förgäves! Oj, men tänk så galet att vi snart har det över! Och du borde ju ha det riktigt när som helst - så ofantligt spännande!! Kram på dig, tänker på dig dagligen!
30.09.17 17:53
Det är så fint av dig att dela med dig om allt du tagit dig igenom, tror den här öppenheten verkligen behövs. Det är ju alldeles vansinnigt att det finns så lite kunskap inom ämnet!

Så glad att du till slut hittade de som lyssnade och att det nu finns en plan för hur du ska bemötas, håller alla tummar för att allt går som planerat och att du kan föda vaginalt! En massa kärlek, styrka och omtanke till dig! KRAM
Julia30.09.17 kl. 14:34
Tack, tack tack Julia! Ja, det är både nyttigt för mig själv att bena ut hur allt riktigt gått till och sedan hoppas jag att någon annan kan ha nytta av det jag berättar! Kram bästa Julia!!
30.09.17 17:55
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
THERESA10.11.17 kl. 17:11
Jag är Teresa Caacbay från Sverige. Det här är mitt vittnesbörd om hur min förälskare kommer hem. Jag vill säga ett mycket stort tack och uppskattning till överstepräst DR ISIKOLO (isikolosolutionhome@gmail.com) för att få tillbaka min älskare som lämnade mig i nästan 2 år, känner jag att mitt liv är helt över, så en dag som jag surfar på internet för att rekommendera stavningskaster som hjälper mig att ta med min älskare tillbaka. Slutligen träffade jag ett skrivande hur så många vittnesmål pratar om hur DR ISIKOLO hjälper till att återställa relationen tillbaka, så jag bestämde mig för att försöka så jag kontaktade stavningskraven heter DR ISIKOLO och förklara mina problem för honom och han kastade stava kärlek stava lyckligtvis inom 48 timmar min älskare verkligen ringde mig och började be om ursäkt för allt han hade orsakat mig. Och be mig om att acceptera honom tillbaka och kommer att leva lyckligt äktenskap, jag är den lyckligaste kvinnan på jorden idag eftersom DR ISIKOLO har gjort underbara gärningar i mitt liv och jag kommer att fortsätta att dela detta vittnesbörd, jag ber gud almight Du ger dig styrka och visdom för att hjälpa fler människor som har liknande problem som min, kontakta honom. isikolosolutionhome@gmail.com eller lägg till honom på whats-app +2348133261196.
Teresa25.01.18 kl. 17:48

 

Amanda, smygkonstnär

instagram.com/hellingamanda

Senaste kommentarer

14.02, 14:57Vilja av THERESA
14.02, 14:56Sorgen av THERESA
14.02, 14:55Nytt livsskede, ny blogg av THERESA
14.02, 14:51helandet av THERESA