Höggravid med vulvodyni och vestibulit del 2

29.09.2017 kl. 12:42

v.35+0

Detta inlägg är för alla er som lider av vulovdyni och/eller vestibulit och för er som lider av det men som inte ännu vet om det.

 

I förra inlägget skrev jag om hur vården i mitt tillstånd fungerat och i detta inlägg fokuserar jag på den fysiska biten - hur känns det att vara gravid och ha psykosomatiska sjukdomar?

Jag befinner mig i vecka 36+3. Svullenheten har utplånat ansiktets anletsdrag, vrister och handleder. Fötterna ser ut som köttpiroger och fingrarna som grillkorvar och båda har antagit den vackra nyansen illröd med stråk av lila. Det kliar, sticker, bränner och pulserar kraftigt i händer, ben och fötter och min dubbelhaka är definitivt något att leka med, såpass präktig är den. BabyLo har börjat sin vandring neråt och har pressat livomdertappen till ca 2cm enligt senaste läkarbesöket och magen har helt tydligt skiftat sin tyngdpunkt neråt.  

Jag väger 107 kg vilket snart är 25kg från min startvikt och för ca 5kg sedan började mina knän att värka. Ryggen har värkt sedan jag blev 100kg. 

Allt detta är vanliga graviditetssmärtor. Jag är dock i ett vansinnigt smärttillstånd dygnet runt som främst beror på vulvodynin och vestibuliten i kombination med graviditet. 

 

Smärttillstånd vulvodynin orsakar:
Som om någon med full kraft klämmer ihop vulvan, yttre blygdläpparna och pubisbenet. Kraftiga kramper, stick och hugg i yttre blygdläpparna och ljumskar- föreställ dig att någon försöker perforera huden med en skruvmejsel eller sticknål. En kraftig molande värk, inte helt olik mensvärk, som lagt sig över hela bäckenbottnet, buk, ljumskar, korsrygg, höftben skinkor, yttre sidan av låren och symfysen.

Detta leder till oförmåga att hitta bekväm ställning oberoende om jag står, ligger eller sitter vilket leder till att jag aldrig får vila varken på natten eller dagen och vilket förstås också leder till att hela jag är alldeles spänd och dras med konstant huvudvärk. Jag vaknar ca 4-8 gånger per natt pga smärta i kombination med kissbråttssmärta. 

 

Smärttillstånd vestibuliten orsakar: 
Konstant intensiv stickande, svidande och brännande smärta runt slidöppningen, slidgången och själva slidan och vid urinering. Denna smärta tilltar rejält vid beröring och går från smärtgrad 8 till 10 (10 betyder att det tar så ont att jag måste skrika och gråta).

Detta leder till total oförmåga att ha samlag/onanera och att torka mig med toalettpapper. Det är extremt smärtsamt med gynekologiska undersökningar och det tar väldigt ont att försöka bre ut någon "lugnande salva". 

 

Smärttillstånd av för mig oklar orsak: 

Det tar fruktansvärt ont att lägga mig ner i sängen. När jag försöker lyfta benen hugger det till inne i slidan och i blygdbenen så att jag måste skrika rakt ut. Samma sak händer när jag försöker byta sida eller häva upp mig från sängen. Är detta foglossning?

Det är smärtsamt med fylld kissblåsa och smärtan blir väldigt svår då jag måste häva upp mig själv och gå till wc:n och det är svårt att hålla tätt pga kramptillståndet, kan dock inte avgöra om det beror på vestibuliten eller på vulvodynin eller om det är en kombination. 

När jag går känns det vid varje steg som om mitt underliv skall slitas itu och även när jag försöker lyfta benen vid t.ex. påsättning av skor. Foglossning?

Nervvärk i båda benen, skinkorna och höftbenen när jag sover. Byter jag sida förflyttas värken över till andra sidan. Vanligt tillstånd under graviditet?

 

Smärttillstånd Ibs:en orsakar: 

Fasansfulla tarmkramper när tarmens innehåll (avföring/gas) inte klarar av att röra på sig ordentligt. Detta betyder inte direkt att jag har hård mage, mera att tarmens muskler inte fungerar som de skall då de är så klämda.

Detta leder till ökad smärta i buk, korsrygg och ljumskar.

 

Jag tror att jag redan skulle sjunkit tillbaks i depressionen om jag inte hade vetat att det mesta är tillfälliga smärtor. Trots att jag knappast blir smärtfri efter förlossningen har jag ändå höga förhoppningar om att t.ex. kunna promenera och hitta viloställningar som rentav är sköna och att kunna stå längre än fem minuter innan ryggen sagt upp kontraktet. Underlivssmärtorna är svåra att beräkna men trycket som orsakas av barnet och magens vikt bör ju åtminstone lätta. 

Men en dag känns onekligen fruktansvärt lång just nu.

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Tack snälla för dina blogginlägg om detta!
Ligger själv och försöker hitta en ställning som inte skall ta ont. Har konstant spasmer i området mellan slidan och ändtarmen. Blir tokig!! Inlett Triptyl för 2 veckor sedan men känner ingen förbättring än :-(( Hjälpte Triptyl mot spasmer för dig?
Medsyster30.09.17 kl. 22:56
Hej! Jag lider så himla mycket med dig. Det tog över två veckor innan Triptylen började hjälpa, men den hjälpte nog sedan när jag kommit upp till 30mg dos! Förhoppningsvis börjar de hjälpa dig också! Tog visserligen i samband med att jag började medicineringen en (eller 2 egentligen, ett stick i varje smärtpunkt) kortisoninjektion i bygdläpparna, och det är fortfarande oklart om även den spelade roll!
01.10.17 21:02
Var gick du? Vid VCS? Jag har fått remiss till TYKS nu.
De lär ska ha något bäckenbottenspecialist avdelning där.

Tycker man hör mer och mer om dessa problem vi lider av. Tror du de ökat eller vågar folk bara prata mera om det idag?
Medsyster02.10.17 kl. 13:13
Mina diagnoser har jag fått vid VCS av Elina-Kari Koskinen medan hjälpen jag fått under graviditeten är av Päivi Tommola/Femeda, det lär dock finnas en duktig manlig specialist även vid HYKS smärtklinik som jag just nu inte minns namnet på. Jag tror att det funnits lika mycket tidigare men att folk tyckt att de skall lida i tysthet (!). Hur mycket vet du själv, vet du vad du kan kräva av dem? Jag var inte direkt smärtfri i ett halvår, men kunde leva gott ändå. Skall vi säga att smärtorna var i förhållande till det tidigare tillståndet mer sporadiska och inte lika kraftiga i intensitet och min livskvalitet kändes bra. Smärtorna dök upp igen efter att jag blev utmattningsdeprimerad i mars-april (föga förvånande då stressen alltid tycks vara en faktor) och sedan i takt med att magen växte och ökade trycket på underlivet.
04.10.17 20:28
Blev du alltså periodvis smärtfri? Det kom tillbaka med graviditeten?

Tror man bör acceptera man har problem med detta precis som andra har problem med reuma etc. Men det är tungt...
medsyster02.10.17 kl. 13:18
Du skall absolut inte acceptera det här! Elina Kari-Koskinen sade att man absolut inte skall ge upp, vägen är lång och oftast svår men man kan bli frisk! Det finns en massa metoder och hon hänvisade t.ex. till smärtkliniken i H:fors och sade att sista utvägen är att operera bort förstörda nervceller! Päivi Tommola hade också en massa metoder och tips som vi skall prova efter förlossningen och sedan är fysioterapeuten Anu Parantainen också expert på detta och visste även hon en massa tillvägagångssätt! Hon har självt haft vulvodyni och blivit av med det! Om du vill får du gärna skriva till mig privat till min email: info(at)amandahelling.fi så kan jag hjälpa dig med information och kontakter så gott jag kan!
04.10.17 20:33
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
THERESA10.11.17 kl. 17:11

 

Amanda, smygkonstnär

instagram.com/hellingamanda

Senaste kommentarer

14.02, 14:57Vilja av THERESA
14.02, 14:56Sorgen av THERESA
14.02, 14:55Nytt livsskede, ny blogg av THERESA
14.02, 14:51helandet av THERESA